Fiat 850 Coupe Sport

                                                                        ФИАТ 850  КУПЕ СПОРТ
Е, не издържах!
Мислех да не ходя да го гледам, но явно няма отърване от тази "болест" от която боледувам вече години.
Тези дни видях обява, че се продава Фиат 850 купе.
Общо взето приключвам Фиат 500 и твърдо бях решил да не се занимавам с ръжди и да се съсредоточа в завършването двуцилиндровата хала, но като видях обявата за купето нещо трепна. Не мога да подмина обявата без да разгледам автомобила. Като стигнах в Плевен, викам си няма да ходя да видя колата. Още повече, че докато се мотах преди месец два изтървах един Фиат Тополино първа серия и сега не пропускам възможност. Ще се лекувам от тази зависимост към старите ръждиви автомобили. Е не успях да устоя.
Та това е Фиата 850 купе. Намерих го така покрит с одърпан брезент, полегнал между блоковете, скрит между гаражите в Плевен. Докато спра колата  и някакъв дядо изкочи от съседния гараж. Оказа се собственика. Доста сговорлив. Набързо разказа как е протекъл живота му, помня разказваше, че някаква факла правил за Олимпиадата в Сочи преди години, явно заварчик е бил, но кой ли ти  слуша?! В акъла ми е само Фиата пред мен и бързам да го видя.
Надявах се в по- добро състояние да бъде и не толкова изкорубен. По него не останало много, силно поизгнил в предвид годините и неуспешните опити за ремонт. Заварили са му вежди от Лада, после са го боядисали  прилежно с четката с някаква постна блажна боя. Пода и той някакви ламарини насукани една върху друга.  Предния капак са му заварили една права ламарина... и с това май са се поотказали.


Не знам преди колко години му е свалено всичко и уж прилежно съхранявано. Сигурно е така защото двата болта които все още стояха на барабана бяха оригиналните.Явно така и не е намерил време и желание да завърши задния ляв подкалник.
Имал тапицерия, имал и километражи и всичко в кашони прибрано било, но така и не видях други части освен един прашен двигател свален незнайно коя година и по каква причина.

Салона и той прибран  някъде.
Откраднати  брони, скоростната кутия, която допълнителна била, броните ги завлекли във Варна и така не ги върнали на собственика.
Всичко това в предвид годините на Фиата и моят късмет да попадна на читава кола добре, но като взе дядото да разказва, че му откраднали и талона с договора  за покупко -продажба на колата стана ясно, че и документи няма.Купил я е от София и е трябвало  да си я прехвърли веднага, но уви.
Е, показа ми стари черни софийски регистрационни табели на колата, но само с тях доникъде. Ако имаше документи си мисля, че нямаше да ми се размине и щях да си осигуря още безсънни нощи  и уплътнени  празнични и почивни дни  в гаража през следващите години. Като че ли не ми се впуска в търсене на съществуващи и несъществуващи наследници на автомобила още повече, че съм бил герой в такива представления.
Казвам на дядото, че искам да го видя отвътре и ми се отговаря, че заключен бил. Щял да вземе ключа. Какъв ключ той предно стъкло няма, но заключен?! Намери ключа, отключи, вътре пода посипан със стъкла в резултат на някаква вендета по български. Метнали една тухла на предното стъкло.
Жалко за колата наистина.
Ех, само малко по запазена и с документи да беше... 
Надявам се това не е някоя от малкото  бройки Fiat 850 coupe сглобявани  в България унищожена така...
По спомен около 90 броя купета са сглобени в нашата страна, но  VIN номера не казва нищо за съжаление.

1 коментар:

  1. Hello

    Is there any chance that the Fiat 850 coupe, still exist?
    I'm reffering on this one from the article.

    Thanks

    Regards
    Mihai

    ОтговорИзтриване